Minnesord Nils Abramson

Professor Emeritus Nils Abramson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhörig är hustrun Lena.

Nils Abramson blev Civilingenjör 1960 på KTH och tillbringade sedan, i stort sett, hela sitt yrkesverksamma liv där. Han blev Teknologie Doktor 1970 och professor i Produktionsteknisk mätteknik 1981.

Nils var en mycket självständig tänkare med en unik innovativ syn på teknik och vetenskap. När lasern kom i början av 1960-talet insåg Nils snabbt dess potential för mättekniken. Han kom att bli en internationellt mycket framstående forskare inom optisk mätteknik och holografisk interferometri. Bland hans bidrag finns Interferoskopet – en interferometer för ”grova” ytor, Holodiagrammet – ett hjälpmedel för utvärdering av holografisk interferometri och Light-in-Flight Recording by Holography – en teknik för att avbilda korta laserpulsers utbredning ”i flykten”. Genom det senare fick Nils ett svårslaget rekord i höghastighetsfilmning. Nils blev förvånad över att denna metod inte blev mer populär, trots att det gav möjlighet att studera många intressanta aspekter av ljusutbredning.

Nils var en mycket uppskattad föredragshållare. Han beskrev med enkla medel på ett pedagogiskt och roande sätt hur komplicerad laserteknik kan användas för olika tillämpningar.

Hans pedagogiska och roande demonstrationer av optiska fenomen var mycket uppskattade av studenter liksom av holografiintresserade konstnärer runt om i världen som fått mycket av sin teknikförståelse från Nils.

Nils fyllde sin fritid med många andra intressen, han hade flygcertifikat och flög sjöflygplan och andra enmotoriga flygplan. Han provade också på drakflygning. Sommaren ägnades åt vattenskidor och vindsurfing, medan höst och vinter fylldes av förberedelser för och genomförande av Vasaloppet.

Nils hade ett mycket framgångsrikt liv, men fick även uppleva både sorger och motgångar. Han behöll dock ett ljust sinne och tappade aldrig sin drivkraft. Nils behöll en ungdomlig nyfikenhet hela livet, och fortsatte att publicera artiklar in i det sista. Han hade just avslutat ett manuskript vid sin bortgång.

Nils var en stor inspirationskälla för oss som fick den stora förmånen att lära känna och arbeta med honom under många år. Han har lämnat oss med ett mycket ljust minne.

Nils publicerade fler än 160 artiklar i internationella tidskrifter och två böcker.

Bland de många utmärkelser Nils fick kan nämnas Arnbergska priset från Kungliga vetenskapsakademien 1980, KTHs stora pris 1985 och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj 1995.

By |2020-01-21T19:14:38+01:00december 13th, 2019|Member|Kommentarer inaktiverade för Minnesord Nils Abramson