Minnesord Jens Aage Tellefsen

Jens Aage Tellefsen, Täby, har avlidit strax före sin 82-årsdag, efter en tids sjukdom. Närmast sörjande är Tone och Jens med familjer, och Susanna, Lisa, Karin, och Maria med familjer.

Jens, eller Jessa som han oftast kallades bland vänner och kollegor, föddes i Oslo. Han utbildade sig i USA, där han tog en bachelorsexamen i Electrical Engineering på Princeton och sen masters- och doktorsexamen på Stanford. Han kom till Aga Innovation 1970 och arbetade då inom sitt specialområden IR teknik, halvledarfysik och optronik, och sedermera inom samma fält som universitetslektor på KTH. Jessa var en entusiastisk och uppskattad lärare bland KTHs studenter. Han älskade att krydda sina föreläsningar med det senaste från forskningsfronten och generationer av studenter har burit hem tjocka buntar av vetenskapliga artiklar från hans föreläsningar. Han tog sig an alla studenter med samma smittande engagemang och hjälpte doktorander och gästforskare att hitta sin plats i Sverige. Under de turbulenta åren när de baltiska staterna bröt sig loss från Sovjetunionen var han mycket aktiv och hjälpte många baltiska forskare att kunna gästforska på KTH och få en internationell karriär. Han gav regelbundet uppskattade populärvetenskapliga föreläsningar på gymnasieskolor och Folkuniversitetet. Vid sidan av arbetet var Jessa känd som en excellent pianist och en ytterst vänfast person som månade om familj, vänner och förstås sina hundar. Jessa är djupt saknad men kommer under lång tid att leva kvar hos oss som den varme och omtänksamme kollegan och vännen.

By |2019-12-13T08:26:01+01:00december 12th, 2019|Okategoriserade|Kommentarer inaktiverade för Minnesord Jens Aage Tellefsen